HISTÒRIA
Els inicis
L’Associació Deportiva Torreforta es va fundar en el barri de Torreforta el 22 de maig de 1981, gràcies a un grup de sis persones, vinculades al món de l’esport – principalment el bàsquet -. Entre aquelles persones es trobaven el primer president, el sr. Josep Albert i Castellví; el primer secretari, el sr. Antoni Puig i Viudez; i el tresorer, el sr. Tomás Carrión i González. El primer equip inscrit a la federació va ser un sènior femení, conjunt que l’any següent va estar acompanyat per diferents equips, en aquest cas masculins.
Durant els primers anys, el camp de joc va ser la plaça 1er de maig, lloc que va donar nom a la pista del club. En aquell moment i en les temporades posteriors, l’ADT – abreviatura amb la que es coneix l’entitat -, es formava dels nens i nenes dels col·legis del voltant, principalment de La Salle Torreforta, Els Àngels, i el Gualvillalbí. Durant aquests anys, s’inicien nombroses activitats, com partits amb el Club Joventut de Badalona, tecnificacions, xerrades, etc. No obstant, la que més nom ha donat a l’entitat és el CAMPUS – trobades amb els més joves durant la primera quinzena d’estiu, en què des d’un inici es van anar innovant fins arribar a l’actualitat -.
Van ser tantes les activitats d’aquest nou club, que de forma progressiva es van anar incorporant jugadors d’altres entitats, nous directius i diversos entrenadors, entre els quals s’hi trobaven: José Àngel Albert, Pedro López, Rafael Salido, Robert Hernández, Víctor Neila, i un llarg etcètera. També es van incorporar personalitats com el sr. Francesc Laboria, posteriorment nomenat president. A mesura que el club anava creixent, es va sol·licitar a l’Ajuntament de Tarragona la utilització del Pavelló de Camp Clar. Així, els equips de categoria superior – llavors masculins – van anar a jugar a les instal·lacions de Camp Clar. No contents amb això, els directius encapçalats pel sr. Albert i el sr. Laboria, van reclamar una instal·lació més propera als seus orígens i un major nombre d’hores d’ús de la mateixa.
I així, el 8 de gener de 1994 s’inaugura un casal esportiu que porta el nom de Riu Clar-Torreforta i Icomar, i d’aquesta manera, l’ADT aconsegueix tenir una instal·lació esportiva prop del local social que a partir d’aquell moment s’instal·la en el propi recinte. L’any 1996 deixa la presidència el sr. Josep Albert Castellví, després de dotze anys de mandat, per deixar pas al sr. Francesc Laboria Pallarés, que a partir d’aquell moment passava de ser vice-president a ser el màxim mandatari del club. L’ADT continua la seva trajectòria per diferents categories esportives, aconseguint en maig del 2003 un èxit sense precedents: l’ascens a una competició semi-professional com és la lliga EBA. No obstants el primer any de competició, que va ser força dur, l’experiència serveix per assentar les bases de la consolidació del primer equip masculí els posteriors anys. L’any 2004, Francesc Laboria, aprofitant la fi del seu segon mandant, cedeix la presidència al que era director general del club, Robert Hernández.
A l’estiu del 2005 es va celebrar el XX aniversari del Campus, on s’arriba als 430 participants, nombre que fa d’aquest encontre un dels més grans esdeveniments d’aquest tipus a nivell nacional. També, durant la temporada 2004-2005 s’inicia un nou projecte molt ambiciós, que és el d’apropar el basquetbol al major nombre de participant possibles. Per tal d’aconseguir-ho, s’enceta un nou projecte, el Projecte Bàsquet Ponent, col·laborant amb més de 14 col·legis i més de 400 nens i nenes.
Evolució
Durant els posteriors anys, el club del barri de Ponent es va convertir en una entitat de referència a nivell català i a escala nacional, amb la creació, per part de la FEB, d’una quarta divisió a nivell estatal, intermitja entre la LEB Plata i la Lliga EBA, l’ADT va ser un dels equips participants, jugant, per primer cop, una competició professional.
L’ADT Tarragona – que era com es coneixia al primer equip del club – va estar durant dos anys a la quarta categoria a nivell nacional fins que, al juliol del 2009, després d’haver quedat en vuitena posició i de la reestructuració de les lligues FEB, se li comunica a l’ADT que ha complert amb els requisits federatius i econòmics, fet que comporta l’ascens a la tercera categoria a nivell estatal, la LEB Plata, categoria on la temporada 2009-2010 l’equip mantindria la plaça i, la 2010-2011, va acabar a la sisena posició, que va permetre disputar fases d’ascens a LEB Or, on l’ADT va caure a les semifinals contra el Bàsquet Mallorca.
Fi de l’etapa al bàsquet professional i tornada
La 2010-2011 va ser la última temporada al bàsquet professional per l’ADT, ja que va patir un descens administratiu a competicions regionals. Una greu crisi econòmica va obligar a l’entitat del barri de Ponent a reestructurar el club i tornar a les competicions autonòmiques. Actualment, el club està en creixement per intentar tornar on va estar durant quatre anys, competint a Copa Catalunya, la màxima divisió a nivell regional i amb equips de la base a gairebé totes les categories, incloent el Júnior Masculí A, que va aconseguir un ascens a Competició Preferent a principis del mes de setembre del 2017.
La temporada 2019-2020 el primer equip del club juga a Segona Catalana, després del descens de categoria de la temporada passada, amb tres equips de la base competint a competicions de fora de la província.
Ara continuem escrivint la nostra història, i 9 anys després tornarem a jugar a competicions FEB la temporada 2020-2021.